Tips voor rijden met ijzel

Ondanks ijzel veilig de weg op

Bij winterse temperaturen kan er ijzel ontstaan, waardoor het wegdek glad wordt. Dit vraagt extra oplettendheid, want ijzel kan ongelukken veroorzaken. Moet je de weg op, maar durf je het vanwege de gladheid niet zo goed aan? Neem dan geen onnodig risico en bestel een taxi. Voor iedereen die wel zelf rijdt, geven wij een paar tips.

Houd afstand

De belangrijkste tip is: houd voldoende afstand van de auto’s om je heen, bij voorkeur 4 seconden. Blijf ook goed vooruitkijken. Dit geeft je genoeg tijd en ruimte om te reageren, wanneer een auto voor je plotseling remt of in een slip raakt. Pas indien nodig ook je snelheid aan en wees extra voorzichtig bij het invoegen.

Hoe moet je veilig remmen?

Moet je een noodstop maken? Rem hard! Druk hierbij tegelijkertijd je rem en koppeling in, dan treedt het antiblokkeersysteem, de ABS, in werking. De ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien. Op deze manier kan je blijven sturen. Het kan zijn dat je rempedaal gaat trillen of rare geluiden maakt als je dit doet. In sommige gevallen kan je beter helemaal niet remmen, bijvoorbeeld in bochten. Laat in plaats daarvan op tijd je gas los om vaart te minderen.

Optrekken in de tweede versnelling

Soms kan het optrekken vanuit stilstand leiden tot slippartijen. Om dit te voorkomen kan je optrekken in de tweede versnelling. Geef hierbij heel weinig gas en laat de koppeling langzaam opkomen.

Wat als het mis gaat?

Voel je dat je auto geen grip meer heeft? Probeer dan vooral rustig te blijven. Ga niet snel bijsturen. Je kunt beter rustig je stuur in de goede richting draaien terwijl de auto glijdt. Zodra je weer grip hebt, rijd je direct weer de goede kant op. Probeer ook niet naar de andere weghelft te sturen, maar naar de vangrail. Hiermee is de kans groter dat je auto in de goede richting blijft rijden.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig en goed voorbereid de weg op kan. Dus zijn er nog andere situaties op de weg waar jij graag tips voor zou willen? Neem dan gerust contact met ons op en laat het ons weten!