Het rijexamen

Sinds enige tijd mag je al vanaf je 17e rijexamen doen. Vroeger mocht dat pas vanaf je 18e. Rijles nemen mag je nu al vanaf 16,5 jaar. Hierdoor beginnen veel jongeren al op jonge leeftijd met hun rijles en rijexamen. Omdat rijles kostbaar is, doe je er goed aan je rijexamen goed voor te bereiden.

Rijschool vergelijken

Voordat je aan je rijlessen begint, doe je er verstandig aan je rijschool te vergelijken. Een rijschool vergelijken kan niet alleen op prijs per les of per uur omdat de kwaliteit en het slagingspercentage enorm veel verschilt. Daarom bieden wij de rijschooltest aan. Daarin test jij de rijschool.

Hoeveel lessen heb je nodig voor het rijexamen?

De meeste lespakketten zijn gebaseerd op 25 uur les. Dat is echter niet reëel en alleen geschikt voor de zeer snelle leerling. Gemiddeld is er ongeveer 40 uur rijles nodig. Je kan beter 1,5 uur of 2 uur rijles achter pe keer nemen dan af en toe een uur. Dan heb je minder lesuren nodig voor je rijexamen.

Wat houdt het rijexamen in?

Het rijexamen wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Bij aanvang van het examen maak je kennis met de examinator en controleert hij jou papieren. Als je naar buiten gaat, naar je lesauto, dan is het eerste wat hij doet het afnemen van een ogentest. Op een afstand van 25 meter controleert hij of je een kenteken van een auto kan lezen. Vervolgens loop je samen rond de auto en stelt hij een aantal vragen over het onderhoud van de auto zoals verlichting en dergelijke.

Het afrijden

Hierna begint het rijdende gedeelte, dat ongeveer 55 minuten duurt. Tijdens het rijexamen controleert de examinator jou op de volgende punten:

  • algemene rijvaardigheid
  • kijken en spiegelgebruik
  • rekening houden met andere weggebruikers
  • invoegen en uitvoegen
  • rijgedrag bij kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen zoals parkeren of de hellingproef

De uitslag van het rijexamen

Direct na afloop van je rijexamen krijg je te horen of je geslaagd bent of niet. Ben je geslaagd dan geeft de examinator dat door aan het CBR en dan kan je in principe de volgende dag je rijbewijs ophalen. Ben je niet geslaagd dan kan je ps na 2 weken opnieuw het rijexamen afleggen. Vraag wel het reflectieformulier op van de examinator zodat je weet waarop je de volgende keer moet letten.