keratoconus en starburst

Starburst

Hinderlijke lichtstrepen zien vanuit een lichtbron

Starburst, ofwel sterrensprongen, kunnen in je zicht verschijnen als iets de manier verandert waarop licht in je ogen komt. In gewoon Nederlands betekent het dan bijvoorbeeld dat je autolampen in stervorm ziet veranderen. Je scherpte van zien is dan verstoord. Mensen met de oogaandoening keratoconus hebben vaak last van starburst. Starburst valt het meest op en is het meest hinderlijk als het donker is. De lichten stralen dan stervormig uit vanuit het midden van de lichtbron. Wie last heeft keratoconus heeft dan vaak best veel moeite met autorijden en soms is het dan zelf af te raden.

Wat is keratoconus?

Keratoconus komt bij ongeveer 1 op de 400 mensen in Nederland voor. Deze oogaandoening begint met een lokale verdunning van het hoornvlies aan één oog. Hierdoor wordt het hoornvlies lokaal naar voren geduwd door de oogdruk. Zo ontstaat een uitpuiling in de vorm van een conus. Meestal ontstaat er in het andere oog ook keratoconus, maar dan dan een stuk minder sterk. In 80 procent van de gevallen is het een milde vorm. Toch kunnen de klachten al zeer ernstig zijn. Alleen bij ernstige vormen van keratoconus is deze met het blote oog te zien. De meeste mensen met keratoconus hebben daarnaast vaak ook allergieën, eczeem en/of astma.

Starbust komt in vele vormen voor

Starburst kan verschillen in grootte: de ene persoon ziet grotere starburst vormen dan iemand anders. En het kan voorkomen dat een starburst voor de ene persoon transparanter is en slechts bestaan uit fijne stralen. En voor de andere persoon is de minder transparant waardoor hij de lichtbron of lamp helemaal afdekt. Ook mogelijk is dat de starburst stralen langer in één richting wijzen dan bij een andere. Eigenlijk is het ondoenlijk om alle vormen starburst aan te geven. Ze zijn voor iedereen verschillend. De grootste gemene deler is dat starburst ronduit hinderlijk is en het gezichtsvermogen aanzienlijk aantast.

Wanneer doet starburst zich voor?

Starburst vermindert het zicht behoorlijk. En iedereen kan er last van hebben. De meeste mensen hebben het vaak niet in de gaten totdat ze erop geattendeerd worden. Als je het ontdekt, zie je het eigenlijk altijd. Zeker in het donker. Veel mensen hebben het in eerste instantie niet in de gaten, omdat het zich geleidelijk aan voordoet. Mensen die de oogaandoening keratoconus hebben, merken het soms ook niet meteen, maar naarmate de oogaandoening zich ontwikkelt, is er geen ontkomen meer aan.

Starbust ook overdag mogelijk?

De vraag hierboven stellen, is hem eigenlijk ook meteen beantwoorden. Ja, starburst overdag zien behoort tot de mogelijkheden. Op een donkere, grijze dag, als de auto’s met de lampen aan rijden, komt het veel voor. Uiteraard doet het zich dus minder voor op heldere dagen, omdat het zonlicht de pupil in het oog dan kleiner maakt, waardoor het gezichtsvermogen algemeen verbetert. Sommige mensen met keratoconus en starburst zeggen overigens dat ze ook overdag last hebben met autorijden door bijvoorbeeld dubbelcontouren, wazig zien en verlies van contrastgevoeligheid. Zelfs bij de beste lichtomstandigheden.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel je vragen ons gerust via het contactformulier.