Rijbewijs A

Alles over de verschillende categorieën motorrijbewijs!

Hier lees je meer over A1, A2 en A

Wil je je motorrijbewijs halen? Dan zijn er verschillende categorieën, namelijk rijbewijs A, A1 en A2. Het type rijbewijs dat je kunt halen is afhankelijk van het vermogen van de motor, je leeftijd en je rijervaring. We vertellen je in dit blog alles over de verschillen.

Rijbewijs A1

We beginnen met de lichtste categorie. Vanaf je zeventiende verjaardag mag je voor deze categorie beginnen met lessen voor de voertuigbeheersing (AVB). Om rijles te volgen op de openbare weg moet je wel in het bezit zijn van een autorijbewijs. Als je deze nog niet hebt gehaald moet je eerst geslaagd zijn voor je motor theorie-examen. Je mag je praktijkexamen pas doen als je 18 bent geworden. Als je je theorie-examen en je examen voertuigbeheersing hebt gehaald mag je rijden op een motor uit de A1-categorie. Dat betekent 125cc, ofwel 11 kiloWatt.

Rijbewijs A2

Rijlessen volgens voor de categorie A2 mag pas vanaf je 20e verjaardag. En ook hier geldt weer dat je in het bezit moet zijn van je autorijbewijs om lessen te mogen volgen op de openbare weg. Heb je je autorijbewijs nog niet, dan moet je geslaagd zijn voor je motor theorie-examen. Met rijbewijs A2 mag je, wanneer je je theorie- en voertuigbeheersingsexamen hebt gehaald, rijden op een motor van de categorie A1 of A2 (tot 35 kiloWatt).

Rijbewijs A

Vanaf je 21ste mag je lessen voor dit rijbewijs A. Je moet als je op de openbare weg wilt lessen wel weer eerst je theorie-examen halen. Als je ouder bent dan 24 mag dit ook als je al je autorijbewijs hebt. Haal je in deze categorie vóór je 21ste je rijbewijs, dan krijg je Code 80 op je rijbewijs. Deze vervalt na 2 jaar of als je 24 wordt. Met code 80 mag je alleen nog rijden op een motor van de categorie A1, A2 of een driewielig motorrijtuig van de categorie A. Zonder code 80 mag je dan ook rijden op een motor van de categorie A (onbeperkt vermogen).

Succes met de motorrijlessen!

Voor welk rijbewijs je ook gaat, zorg dat je een goede rijschool kiest! Dat scheelt je tijd en geld. We wensen je veel succes met je motorrijlessen!