Van bijstand naar Rijschool

In de Telegraaf vandaag een artikel over de wildgroei in rijscholen. Het UWV stimuleert bijstandgerechtigden een rijschool te beginnen en deze kunnen dus met steun vanuit de bijstand aan de slag. In totaal zijn er nu zo’n 15.ooo instructeurs terwijl er eigenlijk maar werk is voor 8.000. Het aantal rijscholen is in amper 6 jaar tijd gegroeid van 5.323 tot 8.177. Het gevolg is dat zowel de tarieven als de kwaliteit van rijscholen enorm onder druk staan.

Hevige concurrentie nadelig voor consument

Doordat er gewoonweg te veel rij instructeurs zijn en te weinig werk is, is de concurrentie hevig. Dat lijkt mooi want daardoor dalen de prijzen van rijlessen. Maar helaas is het tegenovergestelde het geval. De vaak jonge consument laat zich alleen door de prijs leiden. Maar is vaak duurder uit. Dat komt doordat:

  • rijscholen vaker failliet gaan en de leerling dan naar zijn voorschot kan fluiten
  • de prijs per les misschien wel goedkoop is, maar er meer lessen nodig zijn
  • er vaker opnieuw het examen moet worden gedaan dan nodig is

Hoe wegwijs worden uit het aanbod?

Dan is de vraag hoe je dan moet kiezen uit het totale aanbod. De Bovag controleert haar leden op kredietwaardigheid en op het feit of ze een online beoordelingssysteem hebben. De ANWB controleert in het geheel niet. Op de website van het CBR kan je controleren wat het slagingspercentage is. Dit alles is in de praktijk onvoldoende om een goede keuze te maken. Vandaar ook dat we iedereen aanraden om eerst een rijtest af te leggen! Lees hier meer over de rijschooltest en de werkwijze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *